STOP! Revictimisatie in PTSS

Hoe kan het dat sommigen na traumabehandeling weer slachtoffer worden en opnieuw PTSS ontwikkelen? Hoe denken cliënten hier zelf over? En wat kunnen wij als behandelaren doen om revictimisatie te voorkomen? Het STOP! Onderzoek van het Sinai Centrum en Jellinek zoekt naar antwoord op deze belangrijke vragen.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Hoewel PTSS behandeling effectief is in het behandelen van PTSS klachten, biedt het geen garantie tegen toekomstig slachtofferschap. En in de populatie van mensen die PTSS klachten hebben, zeker wanneer er sprake is van comorbide aandoeningen, zijn de kansen voor revictimisatie juist groot.

Hoe werkt het STOP! Onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit drie delen:

  • Het identificeren van risico- en beschermende factoren voor revictimisatie
  • Het inventariseren van de behoeftes van cliënten om revictimisatie te voorkomen
  • Het ontwikkelen van een interventie op basis van de opgedane kennis die gekoppeld kan worden aan de bestaande traumabehandelingen

Kwantitatieve dataverzameling: risico en beschermende factoren

Het STOP! Onderzoek is een aanvullende vervolgmeting op twee bestaande studies naar behandeleffectiviteit van PTSS bij mensen met  een comorbide persoonlijkheidsstoornis (Het PROSPER onderzoek van het Sinai Centrum) of een comorbide verslaving (Het TOPA onderzoek van Jellinek).

In het STOP! onderzoek wordt onderzocht wie er, in de vier jaar sinds begin van de traumabehandeling, gerevictimiseerd is. Dit doen wij door de factoren die tijdens deze eerdere studies gemeten zijn in het huidige onderzoek mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan emotieregulatie of sociale steun als voorspellers van revictimisatie. Zo onderzoeken wij welke factoren de kans op revictimisatie vergroten of verkleinen.

Kwalitatieve dataverzameling: inventariseren behoeften cliënten

Niet alleen de data maar ook de ervaringsdeskundigheid is van groot belang. Daarom houden wij focusgroepen met huidige cliënten en vragen hen naar hun persoonlijke behoeftes  om revictimisatie te voorkomen.

De preventieve interventie

Op basis van zowel kwantitatieve als kwalitatieve data wordt vervolgens een nieuwe evidence-based interventie opgezet.  Deze wordt zodanig vormgegeven dat deze makkelijk gekoppeld kan worden aan bestaande traumabehandelingen. Zo verkleinen wij laagdrempelig de kans op revictimisatie.

De dataverzameling start deze zomer en de dataverzameling duurt naar verwachting ruim drie jaar.

Contact

Het onderzoek wordt uitgevoerd door promovenda Christin Kühner, onder leiding van Prof. Anneke Goudriaan (promotor), Dr. Kathleen Thomaes (co-promotor), en Dr. Marleen de Waal (co-promotor). Heeft u een vraag of wilt u meer weten?
Neem dan gerust contact met ons op via Christin.Kuhner@arkin.nl.