Het kenniscentrum van Inforsa richt zich op cliënten met ontwrichtend en crimineel gedrag. Vaak is er ook sprake van comorbiditeit, zoals bijvoorbeeld verslaving, persoonlijkheidsstoornissen en traumaproblematiek. Ook richt het kenniscentrum zich op de omgeving en het systeem rond de cliënten. Inforsa is de laatste jaren meer en meer onderzoek gaan doen en heeft de ambitie om toe te werken naar een/aantal TOPGGz afdeling(en).
Het kenniscentrum is een samenwerkingsverband tussen Arkin en het Amsterdam UMC. Onderzoek vindt plaats bij Inforsa op locaties in Amsterdam en Utrecht: Inforsa FAZ Volwassenen, Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK), Forensisch Jeugd Afdeling (FJA). Daarnaast hebben we een groot netwerk van organisaties waar we onderzoeksprojecten mee doen. We werken met partijen binnen het sociaal domein: GGD, de Regenboog, gemeente Amsterdam, Ministerie van VWS, Ministerie van Justitie en met universiteiten: UvA, VU, UT, Erasmus, UL, RUG. Verder wordt er samengewerkt met diverse Academische Werkplaatsen en internationale onderzoeksgroepen: University of Miami, Melbourne University, ENIGMA antisocial behavior, World Justice Organization for Youth (JOY).
Het doel van ons kenniscentrum is de zorg voor de forensische cliënten te verbeteren. Door het binden van science-practitioners aan de organisatie en het uitvoeren van innovatief onderzoek, van preventie tot langdurige zorg willen we dit bewerkstelligen. Daarmee proberen wij een brug te slaan tussen de wetenschappelijke ontwikkelingen en de praktijk. Binnen Inforsa wordt onderzoek gedaan op verschillende onderzoekslijnen. Te weten: Ambulantisering van zorg, Follow-up studies naar recidieven van delict- en ontwrichtend gedrag, Effectiviteit van behandelingen, E-health en non-verbale therapieën (Virtual Reality, Apps, Biofeedback) en Reguliere Outcome Monitoring (ROM).
Is een geïntegreerde behandeling voor persoonlijkheidsproblemen in te zetten binnen de forensische zorg?
Lees meerKan een applicatie forensische jongeren helpen emoties beter te herkennen?
Lees meerBij welke onderdelen van behandeling kan de Sense-it app ingezet worden en extra verdieping voor de cliënt geven?
Lees meerKan VR helpen om geautoriseerd verlof en werken in de forensische kliniek minder stressvol te maken?
Lees meerAfgelopen juni is de Vrije Universiteit gestart met een academische podcast-reeks, voorgezeten door Sem Barendse....
Lees meer
Merel Leijse, Cylia Hendriks, Julia Tiemersma en Thimo van der Pol waren medio juni present...
Lees meer
Meerdere leden van het Arkin CrimeLab, waaronder Merel Leijse, Cyril Boonmann, Arne Popma, Julia Tiemersma...
Lees meer