Terug naar Arkin Onderzoek

De Luisterkapper

Achtergrond van het onderzoek
Hulp zoeken voor een depressie is voor veel mensen een enorme stap en als mensen die stap zetten, worden ze vaak geconfronteerd met lange wachtlijsten. Het digitale zelfhulpprogramma voor depressie, Doe en Voel, biedt een veelbelovende kans om deze mensen op laagdrempelige wijze te helpen. Uit onderzoek weten we dat dit programma goed werkt en nóg effectiever is wanneer deelnemers hierin worden gesteund en begeleid. Kappers bieden vaak een luisterend oor en in de kappersstoel ontstaan vaak persoonlijke en open gesprekken. Dat maakt dat kappers mogelijk zeer geschikt zijn voor het ondersteunen en begeleiden van mensen die de online zelfhulp voor depressie volgen.

Doel van het onderzoek
Door samen te werken met huisartsen, POH-GGZ’ers en kappers willen we het het gebruik van deze digitale vorm van zelfhulp versterken. Binnen de pilot starten we met het onderzoeken van de haalbaarheid en praktische randvoorwaarden voor deze aanpak door input op te halen bij zowel kappers als POH-GGZ-ers. Vervolgens zal onderzocht worden of de begeleiding bijdraagt aan de effectiviteit van de ‘Doe en voel’ digitale zelfhulp.

De pilot in de praktijk
In de praktijk betekent dit dat zowel POH-GGZ’ers als kappers cliënten met depressieve gevoelens, na doorverwijzing door de huisarts, begeleiden bij het gebruik van het programma. De cliënt bepaalt zelf of en door wie hij of zij begeleid zou willen worden. In de praktijk zou dit voor een kapper betekenen dat hij of zij, na doorverwijzing door de huisarts, kennis zou maken met een cliënt tijdens een knipbeurt en diegene daarna een aantal weken zou begeleiden bij het gebruik van het Doe en voel programma. Dit kan door bijvoorbeeld wekelijks even bij iemand in te checken en te bespreken hoe het gaat en iemand te motiveren om door te gaan met het programma. De kapper is dus geen hulpverlener, maar volgt wel een speciale training zodat hij of zij laagdrempelige ondersteuning kan bieden. Dit gebeurt zowel in gesprekken tijdens de knipbeurt als via wekelijks telefonisch (of app) contact. GZ psychologen van Arkin zullen betrokken zijn als achterwacht.

Ben je zelf POHGGZ’er of kapper en wil je meedenken over deze pilot?
Met deze korte vragenlijsten onderzoeken we wat er in de praktijk nodig zou zijn om dit goed te laten werken. Jouw mening is daarbij zeer waardevol!
Het invullen duurt ongeveer 5 minuten.

Vragenlijst voor kappers 
 
Vragenlijst voor POHGGZ'ers

 
Ben je geïnteresseerd in betrokkenheid bij dit project of heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen?
Stuur een mailtje naar: deluisterkapper@arkin.nl

 


Judith Noijen

Senior kwaliteitsadviseur

Nadia van der Spek

Coördinator Innovation Lab Mental Health

Claudi Bockting

Voorzitter Innovation Lab Mental Health, Hoogleraar

 

ISO 9001 HKZNEN7510 Keurmerk

Disclaimer | Privacyverklaring | Cookiebeleid | © 2025 Arkin Onderzoek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin