De Academische Werkplaats ‘Shift Left’ is ingebed bij Arkin Voordeur en Amsterdam UMC en wordt geleid door prof.dr. Claudi Bockting (voor een indruk van haar onderzoek zie bocktinglab.com). De werkplaats richt zich op het voorkomen, vroegtijdig behandelen en terugvalpreventie bij psychische problemen en aandoeningen (zoals angst, depressie, suïcidaliteit).
‘Shift Left’ verwijst naar een benadering uit de ICT, waarbij al zeer vroeg in het proces begonnen wordt met testen, evalueren en ontwikkelen. Het doel van Shift Left is om processen zo efficiënt mogelijk te maken met hoge kwaliteit, door iedereen zelfstandig toegang te bieden tot hulpbronnen en kennis. Dit principe passen wij toe in deze Academische Werkplaats, om mensen met mentale problemen en hulpverleners efficiënt hulp te kunnen bieden.
We zetten in op korte doeltreffende interventies zowel binnen als buiten de GGZ. Hieronder vallen interventies die tijdig ingezet kunnen worden in de GGZ (zoals bij mensen die op de wachtlijst staan van de GGZ), maar ook in huisartsenpraktijken en in het maatschappelijk domein. Het Innovatie Lab Mentale Gezondheid Arkin richt zich onder meer op gepersonaliseerde E-health, het inzetten van het sociale domein bij interventies (zoals buurtwerkers) en het bevorderen van sociale verbinding.
Claudi Bockting:
“Met het ‘Shift Left’ lab geven we mentale gezondheid prioriteit: vroegtijdige interventie waarbij we de mens en diens omgeving meenemen. We zetten nadrukkelijk in op onderzoek naar digitale innovaties om zorg toegankelijker en efficiënter te maken. De ambitie van Shift Left is om op deze manier bij te dragen aan het vinden van een oplossing voor een van de grootste vraagstukken binnen de ggz: het creëren van een toegankelijke, effectieve en betaalbare geestelijke gezondheidszorg, die mensen die het nodig hebben tijdig weet te bereiken.”
Kan de kapper extra ondersteuning bieden bij de online zelfhulp depressie?
Lees meerHet ontwikkelen van innovatieve sociale connectie interventies gebaseerd op computational modeling, voor mensen met depressie.
Lees meerKunnen we temporele trends in suïcidaliteit onder jongeren en jongvolwassen in kaart brengen aan de hand van risicoprofielen en psychometrische netwerkanalyse?
Lees meerKan ABFT helpen voor ernstig suïcidale jongvolwassenen?
Lees meerBinnenkort gaat de nieuwe research priority area (RPA) Shaping Interfaces Between Science and the Public...
Lees meer
Mentale gezondheid samen het hoofd en hart bieden Sinds vele jaren bestaat er in Amsterdam...
Lees meer
Zorgverzekeraar VGZ heeft de Preventieve Cognitieve Therapie (PCT) bij depressie opgenomen in hun zinnige zorg...
Lees meer