Terug naar Arkin Onderzoek

Het Sociale Connectie project

Aanleiding voor het onderzoek

Een gebrek aan sociale connectie is sterk gerelateerd aan mentale problemen zoals depressie. De algemene gezondheidsschade is vergelijkbaar met die van roken en obesitas ( 1 ; 2 ; 3 ). Interventies die sociale connectie verbeteren en eenzaamheid verminderen, door mensen met elkaar in contact te brengen, kunnen mogelijk een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van mentale klachten ( 4 ; 5 ). Echter, er is mogelijk ook een risico op ´besmetting´ van depressieve symptomen, wanneer mensen met mentale klachten met elkaar in verbinding worden gebracht ( 6 ; 7 ). In dit project wordt vanuit het Centre for Urban Mental Health-UvA door de afdeling psychiatrie van AmsterdamUMC en de faculteit FNWI van de UvA in samenwerking met Arkin, computational modeling gebruikt om te voorspellen welke mensen het beste gekoppeld kunnen worden in een sociale connectie interventie, met zo min mogelijk risico op ‘besmetting’.

Doel van het onderzoek

In het Social Connection project, verzamelen we empirische gegevens over sociale connectie en mogelijke ´besmetting´ bij ca. 750 deelnemers aan lopende groepsinterventies bij Arkin. We gebruiken computationele analyse om kwalitatieve sociale verbindingen en afname van eenzaamheid bij patiënten met depressieve symptomen te identificeren en te voorspellen. Vervolgens ontwikkelen we een online en een offline social connection interventie voor mensen met een depressie, waarbij we mensen op persoonlijk niveau matchen, op basis van de computationele analyse.
De interventie zal getest worden binnen Arkin in een pilotstudie en de gegevens zullen worden gebruikt om het rekenmodel te kalibreren, valideren en testen en de interventie verder te verbeteren. We hopen dat deze nieuwe aanpak zal leiden tot nieuwe best practices voor sociale interventies op meerdere niveaus voor mensen met mentale aandoeningen.


Nadia van der Spek

Coördinator Innovation Lab Mental Health

Mike Lees

Senior Onderzoeker

Claudi Bockting

Voorzitter Innovation Lab Mental Health, Hoogleraar

Samenwerkingspartners

 

ISO 9001 HKZNEN7510 Keurmerk

Disclaimer | Privacyverklaring | Cookiebeleid | © 2024 Arkin Onderzoek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin