Eerste editie Symposium De Nieuwe Amsterdamse School


Mentale gezondheid samen het hoofd en hart bieden
Sinds vele jaren bestaat er in Amsterdam een intensieve samenwerking tussen de academische psychiatrie (tot 2024 vanuit de vakgroepen in het AMC en het VUmc, nu verenigd in één afdeling
Psychiatrie Amsterdam UMC) en de grote GGZ-instellingen Arkin, GGZ inGeest en Levvel (voorheen De Bascule).
Deze samenwerking bestrijkt de gehele psychiatrie en de gehele levensloop, en betreft zowel patiëntenzorg als wetenschappelijk onderzoek, opleiding en onderwijs.
Op 23 januari jongstleden organiseerden afdeling Psychiatrie Amsterdam UMC, GGZ inGeest, Arkin en Levvel, bij theater De Meervaart het symposium De Nieuwe Amsterdamse School.

Groot Beginnen! Samenwerking in de regio
Dit symposium, met als thema: “Groot beginnen! Netwerken voor mentale gezondheid”, is een eerste uiting om de komende jaren weer een gezamenlijke visie uit te werken in intensieve, waardevolle en noodzakelijke samenwerking in de psychiatrie in Amsterdam en de regio.

Emeritus hoogleraar Frits Boer illustreerde de harmonisatie van de afdelingen psychiatrie AMC en VUmc als het samenbrengen van een ideeëngeschiedenis. De verhalen, ideeën en kennis van
psychiatrie op de locaties AMC en VUmc komen samen tot een sterk netwerk van kennis en ervaring, en is het begin van een gezamenlijke ‘ideeëntoekomst’.

De samenwerking tussen de academische psychiatrie en de grote GGZ-instellingen GGZ inGeest, Arkin en Levvel gaat uit van drie uitgangspunten. Ten eerste gezondheid, op fysiek, mentaal en sociaal vlak. Ten tweede de levensloop, in verschillende fases van het leven bieden we zorg voor de patiënt. Ten derde, preventie en maatschappij. Afdelingshoofd psychiatrie Amsterdam UMC, Arne Popma, formuleert het gezamenlijke doel als “het terugdringen van de ziektelast door mentale problemen op populatieniveau”.

Tijdens het symposium werd de samenwerking vanuit drie punten belicht. We begonnen met emeritus hoogleraar Frits Boer die de samenwerking in historisch perspectief plaatste. Sprekers als journalist Lynn Berger (De Correspondent), prof. dr. Jet Bussemaker (voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) en hoogleraar Wetenschap, beleid en maatschappelijke impact in de zorg aan het LUMC en de Universiteit Leiden) en prof. dr. Eveline Crone (hoogleraar Developmental Neuroscience in Society aan de Erasmus Universiteit Rotterdam) schetste de
samenwerking tegen de achtergrond van actuele ontwikkelingen in wetenschap en samenleving. Tenslotte betoogde prof. dr. Arne Popma hoe we onze liefdevolle academische psychiatrie vormgeven en gezamenlijke inspanningen kunnen richten naar de toekomst. Dit alles gebeurde onder bezielende begeleiding van dagvoorzitter Mannus Boote.

Het symposium is in 2 delen terug te kijken, voor meer informatie en de presentaties kun je ook terecht op de website.