Arkin goed vertegenwoordigd op VGCt congres

Van 2 tot 4 november vond het jaarlijkse VGCt congres plaats in Veldhoven. Arkin was goed vertegenwoordigd met onderzoekers die vanuit meerdere specialismen lezingen en symposia hadden georganiseerd.

Arkin Jeugd & Gezin had een goedbezocht symposium over internet-based behandeling van adolescenten en jongvolwassenen. Carolien Christ (onderzoeker bij Arkin en PioG bij GGZinGeest) presenteerde de resultaten van haar meta-analyse over de effectiviteit van digitale CGT voor jongeren. Marike Wisman (klinisch psycholoog en promovendus) vervolgde met de veelbelovende resultaten van haar pilotstudie naar een emotieregulatietraining toegevoegd aan CGT bij adolescenten.

Julie Emmelkamp (onderzoeker Arkin en basispsycholoog Arkin J&G) nam de bezoekers mee naar de add-on internet-based E-TRAIN emotieregulatietraining. Deze training is door de onderzoekers o.l.v. Jack Dekker ontwikkeld op het platform van Jouw Omgeving en wordt momenteel in een multicenter RCT onderzocht bij Arkin Jeugd & Gezin en vier andere ggz-instellingen. Promovendus Maria Schouten sloot dit symposium af met de voorlopige resultaten m.b.t. de effectiviteit van de door haar en haar team ontwikkelde Beating the Booze interventie. Deze interventie voor co-morbide alcoholgebruik en depressie (gebaseerd op de Jellinek Online Zelfhulp), is in een RCT bij o.a. PuntP en Arkin BasisGGZ onderzocht.

Naast het goedgevulde programma vanuit Jeugd & Gezin hebben ook andere onderzoekers lezingen gegeven op dit symposium. Vanuit de Academische Werkplaats Verslaving | AIAR, zat Fleur Kraanen (Klinisch Psycholoog bij Jellinek) het symposium voor. Marloes Derksen (onderzoekscoördinator) vertelde hier over haar onderzoek naar de inzet van Machine Learning voor het verbeteren van eHealth voor duurzaam verminderd middelengebruik.

Promovenda en psycholoog Bernou Melisse gaf namens Novarum een lezing over haar onderzoek naar de effectiviteit en voorspellers van behandelsucces van CBT-E over alle eetstoornis diagnosen heen. Tot slot presenteerde David Koppers (senior onderzoeker en klinisch psycholoog bij Inforsa) zijn onderzoek naar de invloed van comorbide persoonlijkheidsstoornissen op depressie na een kortdurende cognitieve gedragstherapie versus een kortdurende psychodynamische therapie.