Onderzoekers Sinai Centrum op congres van de Nederlandse Vereniging voor Psychotrauma (NtVP)

Tijdens het Nederlandse Vereniging voor Psychotrauma (NtVP) waren diverse onderzoekers van het Sinai Centrum aanwezig.

  • Aishah Snoek, PIOG/PhD bij Kathleen Thomaes, presenteerde haar netwerkanalyse over PTSS en comorbide borderline symptomen op data van de PROSPER studie. Met deze netwerkanalyse werden ‘centrale’ en ‘brug’ symptomen geïdentificeerd. Centrale symptomen hebben een sterke associatie met veel symptomen in het netwerk, waardoor effectieve behandeling hiervan leidt tot een deactivatie van het gehele symptoomnetwerk. Een effectieve behandeling van brugsymptomen kan leiden tot het ontkoppelen van de twee stoornissen en is daarom een effectieve behandelfocus bij comorbiditeit.
  • Kathleen Thomaes, Psychiater, nam de presentatie over van haar promovenda Laurien Meijer, die helaas ziek was. De presentatie ging over de preventieve interventie voor ouders met PTSS die door het Sinai Centrum samen met het Trimbos Instituut ontwikkeld is. Het publiek was nog onbekend met de KopOpOuders interventie gericht op ouderschap van Trimbos en raakte enthousiast dat het Sinai Centrum deze, in samenspraak met cliënten, heeft aangepast voor ouders met PTSS. Ook was men positief over de ‘blended’ werkvorm die bestaat uit een combinatie van online modules en een aantal face-to-face gesprekken met preventiemedewerkers van Arkin.
  • Als laatste had Inga Aarts, psycholoog/PHD had een mooie poster voorbereid over het effect van psychotherapie op hersenactivatie bij mensen met PTSS. Zij heeft een meta-analyse uitgevoerd over 12 studies naar veranderingen in het brein na traumatherapie. Er zijn aanwijzingen dat het angstcentrum in het brein (de amygdala) minder actief wordt na therapie, maar de studies verschillen onderling sterk van elkaar.

Wij zijn benieuwd naar de definitieve resultaten van al deze studies!