Jellinek en Trimbos aanwezig op ISRII congres in Ierland

Van 3 tot en met 5 juni waren Matthijs Blankers (Jellinek/Trimbos-instituut), Lisa Imhof (Jellinek), Fay Bänffer (Jellinek) en Marleen Olthof (Trimbos- Instituut) aanwezig bij het International Society For Research on Internet Interventions (ISRII) congres in Limerick, Ierland. Dit congres richt zich op digitale interventies in de geestelijke gezondheidszorg. Het congres bracht waardevolle inzichten over de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning in de geestelijke gezondheidszorg, maar benadrukte ook dat er nog veel werk te verrichten is. De huidige modellen schieten tekort in hun voorspellende kracht en roepen ethische vraagstukken op bij hun implementatie.

Het symposium van onze collega’s ging over het onderzoek naar digitale interventies bij middelenmisbruik. Fay deelde de resultaten van focusgroepdiscussies, waarbij samen met cliënten de online behandelmodules voor alcoholproblematiek zijn vernieuwd en verbeterd (het OptiBlend onderzoek). Daarnaast presenteerde Matthijs over online interventies voor alcoholproblematiek bij depressie (het Beating the Booze/BLADE onderzoek) en Marleen over een online interventie voor cannabisgebruik (ICan onderzoek). De slotpresentatie van Matthijs ging in op de ethische aspecten van en gebruikersvoorkeuren bij het gebruik van machine learning modellen voor het verbeteren van digitale interventies.

Het was een inspirerend congres vol waardevolle discussies en inzichten. We zijn bij Jellinek gemotiveerd om door te gaan met onze missie om digitale interventies te verbeteren en zo bij te dragen aan betere behandelingen voor verslavingsproblematiek.