Terug naar Arkin Onderzoek

TOP: Terugvalpreventie Depressie

Aanleiding

Depressieve klachten komen heel veel voor. Ongeveer één op de zes mensen in Nederland krijgt er in zijn of haar leven mee te maken. Uit onderzoek blijkt dat mensen die hersteld zijn van een depressie, een grote kans hebben op een terugval van depressie. En naarmate iemand in het verleden vaker een depressie heeft doorgemaakt, neemt de kans op terugval toe. Er zijn aanwijzingen dat een psychologische training beschermend werkt tegen een depressieve terugval.

Doel van het onderzoek

In dit onderzoek willen we bestuderen of een psychologische training extra bescherming biedt tegen een terugval. Wij hopen met de resultaten van het onderzoek bij te dragen aan een verbetering van de behandeling voor mensen die een depressie hebben doorgemaakt.

Interventie

De psychologische training omvat acht individuele gesprekken van 45 minuten gedurende acht weken. In de bijeenkomsten staan specifieke vaardigheden centraal waarvan in eerder onderzoek is aangetoond dat deze beschermend kunnen werken tegen een terugval. Ook wordt veel aandacht besteed aan de manier waarop een persoon denkt en de invloed daarvan op stemming. Deze bijeenkomsten worden geleid door gekwalificeerde gedragstherapeuten en leiden uiteindelijk tot een persoonlijk preventieplan.

Dit onderzoek is afgerond en de interventie is binnen Arkin in het behandelaanbod opgenomen.


Margo de Jonge

Senior Onderzoeker, Manager Behandelzaken

Martijn Kikkert

Hoofd Onderzoek, Senior Onderzoeker

Jack Dekker

Hoogleraar

Media

Samenwerkingspartners

 

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacyverklaring | Cookiebeleid | © 2023 Arkin Onderzoek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin