Aanleiding
De afgelopen decennia zijn er verschillende evidence-based behandelingen en interventies voor persoonlijkheidsstoornissen ontwikkeld. Echter, ondanks goede effect sizes op symptoomniveau blijven veel patiënten een hoge lijdensdruk houden, blijven ze worstelen met het opbouwen van (intieme) relaties en presteren ze veelal onder hun niveau in studie en werkzaamheden.
Doel en methodiek van het onderzoek
Om behandeling op deze gebieden beter te laten aansluiten is het van groot belang eerst na te gaan wat patiënten en hun naasten zelf behulpzaam vinden. Om dit te exploreren is op het NPI een grotendeels kwalitatieve onderzoekslijn gestart onder de naam PICTURES (Perspectives of Individuals, Carers and Therapists Under RESearch).
Het PICTURES onderzoek maakt gebruik van ‘concept-mapping’, dit is een ‘gemixte methode’ met kwalitatieve en kwantitatieve elementen. In brainstormsessies met focusgroepen van patiënten, naasten en behandelaren worden de volgende vragen besproken: Welke veranderingen bereiken patiënten daadwerkelijk in een behandeling voor een persoonlijkheidsstoornis? Welke factoren van een behandeling werken goed of werken juist belemmerend om herstel te bereiken? In een individuele opdracht wordt vervolgens gevraagd welke veranderingen en belemmeringen als het meest belangrijk worden ervaren. De perspectieven hierop kunnen behulpzaam zijn om behandelingen in de klinische praktijk verder te verbeteren.
Dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van de Stichting VCVGZ.