Terug naar Arkin Onderzoek

PICTURES

Aanleiding

De afgelopen decennia zijn er verschillende evidence-base​d behandelingen en interventies voor persoonlijkheidsstoornissen ontwikkeld. Echter, ondanks goede effect sizes op symptoomniveau blijven veel patiënten een hoge lijdensdruk houden, blijven ze worstelen met het opbouwen van (intieme) relaties en presteren ze veelal onder hun niveau in studie en werkzaamheden.

Doel en methodiek van het onderzoek

Om behandeling op deze gebieden beter te laten aansluiten is het van groot belang eerst na te gaan wat patiënten en hun naasten zelf behulpzaam vinden. Om dit te exploreren is op het NPI een grotendeels kwalitatieve onderzoekslijn gestart onder de naam PICTURES (Perspectives of Individuals, Carers and Therapists Under RESearch).

​​​​​​​Het PICTURES onderzoek maakt gebruik van ‘concept-mapping’, dit is een ‘gemixte methode’ met kwalitatieve en kwantitatieve elementen. In brainstormsessies met focusgroepen van ​patiënten, naasten en behandelaren worden de volgende vragen besproken: Welke veranderingen bereiken patiënten daadwerkelijk in een behandeling voor een persoonlijkheidsstoornis? Welke factoren van een behandeling werken goed of werken juist belemmerend om herstel te bereiken? In een individuele opdracht wordt vervolgens gevraagd welke veranderingen en belemmeringen als het meest belangrijk worden ervaren. De perspectieven hierop kunnen behulpzaam zijn om behandelingen in de klinische praktijk verder te verbeteren.

Dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van de Stichting VCVGZ.


Hannah van den Eshof

PhD Student

Roos van Grieken

Senior Onderzoeker, Psychiater

Rien Van

Opleider psychiatrie, Directeur Behandelzaken

Media

 

ISO 9001 HKZNEN7510 Keurmerk

Disclaimer | Privacyverklaring | Cookiebeleid | © 2024 Arkin Onderzoek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin