Aanleiding
Een groot deel van de cliënten van de Forensisch Ambulante Zorg van Inforsa is door geweldsdelicten in contact gekomen met politie en justitie. Zij krijgen onder andere behandeling om beter om te leren gaan met agressie. Het komt regelmatig voor dat cliënten weinig zicht hebben op hun (fysiologische) spanningssignalen. Ze zijn zich niet of pas laat bewust van veranderingen in ademhaling, transpiratie of hartslag als de spanning oploopt.
Doel van het onderzoek
Promovenda Annemieke ter Harmsel onderzoekt in hoeverre biocueing (real time biofeedback) een haalbare en effectieve aanvulling is op agressieregulatietherapie. Deelnemende cliënten testen daarvoor de Sense-IT app uit. Deze app maakt gebruik van een horloge met biosensor. Zowel op het horloge als op de telefoon wordt een weergave van het hartslagniveau getoond. Bij duidelijk verhoogde waarden ten opzichte van de eigen ‘baseline’ in rust wordt een trilsignaal gegeven en ontvangt de cliënt een zelf opgestelde boodschap (zoals: ‘rustig aan’, ‘relax’, ‘hou je hoofd erbij’). Het doel is om cliënten meer inzicht te geven in lichamelijke spanningssignalen en daarmee een bijdrage te leveren aan adequate agressieregulatie.
Voorlopige resultaten
Uit dit onderzoek is gebleken dat de Sense-IT app, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, als een haalbare en bruikbare aanvullende interventie kan worden gezien. De meerderheid van de deelnemende cliënten gaf aan dat het gebruik van de Sense-IT app hen meer inzicht in lichamelijke spanningssignalen heeft opgeleverd. Ook kwamen uit het onderzoek enkele aanwijzingen naar voren voor die duiden op een positief effect van de app op het verminderen van agressief gedrag.