Terug naar Arkin Onderzoek

Succesvol samenwerken met vrijwilligers in de forensische zorg

Aanleiding
De inzet van vrijwilligers in de forensische zorg – een samenwerking tussen informele en formele zorg – kan zorg voor forensische cliënten aanvullen en versterken. Het gelijkwaardig en ondersteunende contact tussen vrijwilligers en cliënten kan persoonlijke en sociale groei stimuleren, bijdragen aan meer zelfvertrouwen en sociale inclusie en heeft de potentie om de zorgconsumptie en het delictgedrag te verminderen. Op basis van zowel door onszelf opgedane ervaringen in het kader van het promotieonderzoek naar de effectiviteit van sociale netwerkversterking door coachende vrijwilligers in de forensisch ambulante zorg als de uitkomsten van dit onderzoek, zijn wij overtuigd van de meerwaarde van een bredere inzet van vrijwilligers voor forensische cliënten. Bovendien wordt het belang en de meerwaarde van het inzetten en afstemmen van formele en informele zorg steeds manifester doordat het aansluit aan bij de huidige ontwikkelingen ten aanzien van de inzet op preventie en herstelgerichte interventies.

Desalniettemin heerst er een handelingsverlegenheid bij zorginstellingen om informele zorg in te zetten, bijvoorbeeld omdat onbekend is waarvoor vrijwilligers kunnen worden ingezet, hoe de inzet van vrijwilligers het beste georganiseerd kan worden en/of wat de meerwaarde is. Vrijwilligers kunnen voor verschillende doeleinden en op verschillende manieren worden ingezet, daarom dient de functie en organisatievorm evenals de meerwaarde van vrijwilligers voor forensische cliënten en medewerkers in de BW/MO allereerst te worden geconcretiseerd.

Doel van het onderzoek
Binnen dit onderzoeksproject voeren Marie de Vries en Lise Swinkels literatuur- en veldonderzoek uit om een handreiking voor de inzet van 1-op-1 gekoppelde vrijwilligers – maatjes – in de forensische zorg te ontwikkelen én te implementeren. De handreiking zal specifiek ontwikkeld worden voor medewerkers (behandelaren, persoonlijk begeleiders en het management) van forensische zorginstellingen inclusief BW/MO-instellingen waar forensische cliënten wonen.


Marie de Vries

Junior Onderzoeker

Lise Swinkels

Voorzitter CrimeLab, GZ-Psycholoog

Samenwerkingspartners

 

ISO 9001 HKZNEN7510 Keurmerk

Disclaimer | Privacyverklaring | Cookiebeleid | © 2025 Arkin Onderzoek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin