Terug naar Arkin Onderzoek

SELECT

Aanleiding van het onderzoek

Electroconvulsietherapie (ECT) is een bewezen effectieve behandelingsvorm voor onder meer depressie, katatonie en (therapieresistente) psychose. Voor de laatste indicatie wordt ECT echter beperkt toegepast. Kliniek Duivendrechtsekade van Inforsa (onderdeel van Arkin) is binnen Nederland de enige forensisch psychiatrische kliniek met een eigen ECT centrum. Sinds de oprichting van dit ECT-centrum in 2018 zijn zo’n 75 patiënten met ECT behandeld, veelal vanwege therapieresiste psychose. De klinische ervaring leert dat dit deze behandeling uiterst effectief is, maar de resultaten van onze populatie zijn nog niet systematisch onderzocht. Het is van belang dat dit gebeurt, omdat dit ons kan helpen bij de optimalisatie van onze behandeltrajecten, en ertoe zou kunnen leiden dat deze behandelingsvorm op grotere schaal toegepast zal worden bij therapieresistente psychosen (in het bijzonder in de forensische psychiatrie).

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is de effectiviteit en veiligheid van de ECT-behandeltrajecten te evalueren. Daarnaast zullen de kenmerken van de patiënten die deze behandelingen hebben ondergaan, en hun behandeltrajecten (o.a. duur, aantal sessies) in kaart gebracht worden, en zal worden nagegaan of er patiëntfactoren zijn die de uitkomst van de behandeling voorspellen.

Methodiek

Het betreft een retrospectief onderzoek, waarbij de deelnemers niet aan extra diagnostische of therapeutische handelingen worden blootgesteld, en alleen gegevens zullen worden geanalyseerd die in het kader van de reguliere zorg zijn verzameld.


Hans de Haas

Senior Onderzoeker, Psychiater

Jochem Jansen

Senior Onderzoeker, Universitair Docent

Mariken de Koning

Senior Onderzoeker, Psychiater

Thimo van der Pol

Hoofd Kenniscentrum, Psychotherapeut

Lieuwe de Haan

Hoogleraar

 

ISO 9001 HKZNEN7510 Keurmerk

Disclaimer | Privacyverklaring | Cookiebeleid | © 2024 Arkin Onderzoek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin