Achtergrond
De focus van de behandeling bij patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA) ligt van oudsher op klinisch herstel. Dit wordt vaak gedefinieerd als een duidelijke afname van symptomen over een periode van 6 maanden. In de dagelijkse praktijk geven patiënten met een psychotische stoornis echter aan dat ze, ook als symptomen aanhouden, persoonlijk herstel kunnen ervaren. Dit herstel vinden ze in een productief en betekenisvol leven dat ze ook met persisterende symptomen kunnen leiden. Hierbij komen vaak de volgende termen terug: connectie met anderen, hoop, identiteit, betekenis en empowerment. Nu de aandacht voor persoonlijk herstel in behandeling en beleid toeneemt, is het van belang te weten hoe klinisch herstel zich tot persoonlijk herstel verhoudt.
Doel van het onderzoek
We willen de relatie tussen klinisch en persoonlijk herstel van patiënten met EPA bestuderen. Hiertoe gaan we 105 ambulante patiënten van de Mentrum FACT-teams over de periode van drie jaar 2 keer interviewen.
De interviews bestaan uit gestructureerde vragenlijsten zoals de Brief Psychiatric Rating Scale (BPRS-E) en Mental Health Recovery Measure (MHRM) en een kwalitatief gesprek waarbij gekeken wordt naar voor de patiënt persoonlijk relevante indicatoren voor herstel.