Terug naar Arkin Onderzoek

BEDonline

Aanleiding

Mensen met een eetbuistoornis (Binge Eating Disorder) eten regelmatig grote hoeveelheden voedsel in een snel tempo. Cognitive Behaviour Therapy- Enhanced (CBT-E) is een effectieve behandeling voor eetstoornissen. De NICE guideliness adviseren echter volgens het stepped care principe begeleide zelf-hulp bij een eetbuistoornis. Norarum heeft daarom een online begeleide zelf-hulp variant van CBT-E ontwikkeld: “BEDonline”.

BEDonline is geschikt voor cliënten gediagnosticeerd met een eetbuistoornis. De eetbuistoornis wordt gekenmerkt door terugkerende episodes van eetbuien, compensatiegedrag (zoals bijvoorbeeld braken, laxeren, extreem sporten) is afwezig. Een eetbui bestaat uit minimaal 2000 kilocalorieën. Volgens de richtlijnen van CBT-E is de behandeling geschikt voor mensen ouder dan 18 jaar en met een BMI tussen de 19.5 en 40.0.

Na een succesvolle pilotstudie naar de BEDonline behandeling onder een kleine groep cliënten doen wij nu op grotere schaal onderzoek naar effectiviteit van BEDonline. Na het succesvol includeren van 180 deelnemers voor deze studie is Novarum nu bezig met het opzetten van vervolgonderzoek.

Doel van het onderzoek

De effectiviteit van BEDonline wordt onderzocht aan de hand van een RCT. In totaal includeren we 180 deelnemers, 90 per groep/arm: de experimentele groep start direct met behandeling en de controle groep na 12 weken. Bij beide groepen wordt in week 0 en week 12 de Eating Disorder Examination (EDE) middels een telefonisch interview afgenomen. Daarnaast vullen de deelnemers in week 0, week 5, week 12, week 24 en week 36 online vragenlijsten in.

De Interventie: BEDonline

Deze 12-wekelijkse behandeling vindt plaats op afstand, in de veilige omgeving van de cliënt. De cliënt logt meerdere keren per week in op een online behandelplatform en doet dagelijks oefeningen. Het programma doorlopen ze op momenten dat het hen goed uit komt. Daarnaast is er wekelijks telefonisch contact met een gespecialiseerde behandelaar. Cliënten leren in deze behandeling te herkennen waarom zij eetbuien hebben en hoe zij deze kunnen voorkomen. Zij leren zelf de regie te nemen en houden.


Bernou Melisse

Senior Onderzoeker, Psycholoog

Elske van den Berg

Senior Onderzoeker, Directeur

Margo de Jonge

Senior Onderzoeker, Manager Behandelzaken

Matthijs Blankers

Senior Onderzoeker

Jack Dekker

Hoogleraar

Edwin de Beurs

Hoogleraar

Media

 

ISO 9001 HKZNEN7510 Keurmerk

Disclaimer | Privacyverklaring | Cookiebeleid | © 2024 Arkin Onderzoek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin