Terug naar Arkin Onderzoek

ALERT

Aanleiding 

Uit onderzoek blijkt dat depressieve patiënten ca. 3,5 keer vaker slachtoffer worden van geweld dan gezonde mensen. Victimisatie (slachtoffer worden van fysiek geweld, seksueel geweld of bedreiging met geweld) is een zeer indringende gebeurtenis, die vaak zorgt voor een toename van ernstige psychopathologie en een slechter behandelresultaat. Toch is victimisatie doorgaans nog geen onderwerp van gesprek tijdens intake en behandeling in de GGZ. Dus: hoog tijd voor een onderzoek naar een preventieve training die victimisatie mogelijk helpt voorkómen!

​​​​​​​Doel van het onderzoek 

We bieden depressieve patiënten die slachtoffer zijn geworden van geweld naast hun reguliere behandeling een extra online emotieregulatietraining aan, waarmee we toekomstig slachtofferschap hopen te voorkómen. iERT is een online training die bestaat uit 6 sessies met video’s, geluidsfragmenten en oefeningen, gericht op het aanleren van 4 emotieregulatievaardigheden. De patiënt wordt hierbij online begeleid door e-health-therapeuten van GGZinGeest. iERT is gebaseerd op de Affect Regulation Training (Berking, 2007).

Inmiddels zijn 153 clienten van o.a. PuntP, Arkin BasisGGZ, GGZinGeest en GGZ Breburg geïncludeerd. Zij worden 3 jaar lang gevolgd, waarbij we o.a. victimisatie, depressie en emotieregulatie meten. De eerste resultaten van het onderzoek worden in de loop van 2022 verwacht.


Carolien Christ

Senior Onderzoeker, GZ-Psycholoog i.o.

Martijn Kikkert

Hoofd Onderzoek, Senior Onderzoeker

Jack Dekker

Hoogleraar

Media

Samenwerkingspartners

 

ISO 9001 HKZNEN7510 Keurmerk

Disclaimer | Privacyverklaring | Cookiebeleid | © 2024 Arkin Onderzoek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin