Terug naar Arkin Onderzoek

VISIE

Aanleiding voor dit onderzoek
Uit onderzoek blijkt dat emotionele mishandeling en emotionele verwaarlozing wereldwijd de meest gerapporteerde vormen van jeugdtrauma zijn. Veel patiënten met een depressie of angststoornis hebben in hun jeugd deze specifieke vormen van jeugdtrauma meegemaakt. Deze groep patiënten heeft doorgaans ernstigere klachten, meer suïcidaal gedrag en een grotere kans op een chronisch beloop vergeleken met patiënten zonder deze traumatische ervaringen. Onderzoek naar de screening en behandeling van emotioneel jeugdtrauma in de GGZ staat nog in de kinderschoenen. Hierdoor blijft deze schadelijke vorm van jeugdtrauma nog te vaak onderbelicht.

Wat is VISIE?
Met het VISIE-onderzoek willen we meer inzicht verkrijgen in de context en impact van emotionele mishandeling en emotionele verwaarlozing voor het 18e levensjaar (dit noemen we emotioneel jeugdtrauma). Daarnaast willen we de huidige screening en behandeling van emotioneel jeugdtrauma in de klinische praktijk evalueren en optimaliseren op basis van behoeftes van zowel cliënten met een depressie of angststoornis als behandelaren. Tot slot zal er met behulp van cliënten en behandelaren een psycho-educatiemodule worden ontwikkeld en geëvalueerd.

Hoe werkt het onderzoek?
Voor dit onderzoek gaan we op verschillende manieren met cliënten en behandelaren in gesprek. Dit doen we door middel van vragenlijsten, interviews en focusgroepen. Zo onderzoeken we onder andere de volgende vragen:

  • Wat is de aard, context en impact van emotioneel jeugdtrauma?
  • Wat zijn de voorkeuren van cliënten met betrekking tot screening en behandeling van emotioneel jeugdtrauma?
  • Wat zijn de hindernissen, kennislacunes en behoeftes van behandelaren met betrekking tot. screening en behandeling van emotioneel jeugdtrauma?
  • Wat zijn de behoeftes van cliënten met betrekking tot een psycho-educatiemodule?

Wil je meedoen?

  • Behandelaren
    Ben je werkzaam als behandelaar (psycholoog, GZ-psycholoog, klinisch psycholoog, psychiater) en heb je behandelervaring met cliënten met een primaire diagnose depressieve stoornis, angststoornis en/of obsessieve-compulsieve stoornis? Mail dan naar VISIE-onderzoek@arkin.nl
  • Cliënten
    Ben je in behandeling (geweest) voor een depressieve stoornis, angststoornis en/of obsessieve-compulsieve stoornis en heb je in jouw jeugd te maken gehad met emotionele mishandeling of emotionele verwaarlozing? Dan kun je waarschijnlijk meedoen. Mail VISIE-onderzoek@arkin.nl met jouw naam, de instelling waar je wordt/werd behandeld en jouw telefoonnummer. Een van de onderzoekers neemt contact met je op om te bespreken of je kunt deelnemen.

Betrokkenen
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Arkin, in samenwerking met het Amsterdam UMC, en GGZ inGeest.
Het onderzoek wordt gefinancierd door Fonds Slachtofferhulp en Arkin.


Nanda van Rijn

PhD Student, Psycholoog

Anissa Stronkhorst

Onderzoeksstagiair

Carolien Christ

Senior Onderzoeker, GZ-Psycholoog i.o.

Christel Middeldorp

Hoofd Kenniscentrum, Hoogleraar

Samenwerkingspartners

 

ISO 9001 HKZNEN7510 Keurmerk

Disclaimer | Privacyverklaring | Cookiebeleid | © 2025 Arkin Onderzoek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin