Terug naar Arkin Onderzoek

PROBEL

Aanleiding

Om veteranen de meest optimale zorg te kunnen bieden, wordt er onderzoek gedaan naar het verbeteren van zorg voor veteranen. Uit onderzoek blijkt dat klachten van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) goed te behandelen zijn met verschillende vormen van traumagerichte behandeling, zoals EMDR en Cognitieve Gedragstherapie. Helaas werkt traumagerichte behandeling niet voor alle veteranen met PTSS. De ene persoon blijft meer klachten houden dan de andere. Er is meer informatie nodig om te bepalen hoe we PTSS klachten bij deze doelgroep het beste kunnen behandelen.

Doel van het onderzoek

In dit onderzoek willen wij bekijken wat bepaald of mensen na behandeling weinig of juist veel klachten blijven houden. Hiervoor kijken wij naar hoe verschillende psychologische (zoals schaamte, schuld en stigma), cognitieve (zoals aandacht en geheugen) en biologische kenmerken (zoals het stress systeem) samenhangen met de uitkomst van behandeling. Hiermee willen wij bijdragen aan kennis die benut kan worden voor het ontwikkelen van gepersonaliseerde zorg; de beste mogelijke behandeling passend bij de kenmerken van de patiënt.

​​​​​​​Methodiek

De PROBEL studie is een observationele studie waarbij we het klachtenbeloop van patiënten volgen tijdens de behandeling met behulp van 3 metingen. De metingen worden afgenomen op baseline (voor behandeling start) en twee vervolgmetingen na 6 en 12 maanden. Tijdens deelname krijgen patiënten de gebruikelijke zorg voor PTSS klachten. De metingen bestaan uit:

  • Een diagnostisch interview over klachten en functioneren
  • Een lichamelijk onderzoek voor het meten van bloeddruk, hartslag, lengte en gewicht.
  • Een aantal neuropsychologische taken om aandacht, concentratie en geheugen te meten
  • Een aantal vragenlijsten die online ingevuld kunnen worden.

De PROBEL-studie is een onderzoek van ARQ Centrum’45, waarvan een deel van de dataverzameling bij het Sinai Centrum gedaan wordt. Contact over het onderzoek kan het best via probelstudie@arq.org of promovenda Jorinde Gerrmann.


Kathleen Thomaes

Hoofd Kenniscentrum, Manager Behandelzaken

Samenwerkingspartners

 

ISO 9001 HKZNEN7510 Keurmerk

Disclaimer | Privacyverklaring | Cookiebeleid | © 2024 Arkin Onderzoek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin