Achtergrond
Op langdurig klinische afdelingen in de ggz verblijven mensen met ernstige psychische aandoeningen, bij wie zelfstandig of beschermd wonen niet haalbaar is gebleken. We weten weinig over de kenmerken van deze groep cliënten in Nederland en over welke interventies zij ontvangen en de praktijkvariatie hierin tussen instellingen. Ook weten we niet goed hoe we kunnen meten wat het effect is van een langdurig klinische opname.
Met het project “Passend Meten: effectiviteit van langdurig klinische opname in de Wlz ggz” gaan we deze cliëntengroep en de geboden zorg nauwkeurig beschrijven in Nederland. Ook onderzoeken we welke methoden en uitkomstmaten waardevol en bruikbaar zijn om het effect te meten van een langdurig klinische opname. We gebruiken daarvoor verschillende meetmethodes (interviews, vragenlijsten, dossier onderzoek) en meten vanuit verschillende perspectieven (cliënten, naasten, zorgprofessionals).
Doel van het onderzoek
Dit project levert kennis op over een groep die in onderzoek vaak buiten beeld blijft. Het doel van dit onderzoek is om een sociodemografische en klinische profielbeschrijving te maken van langdurig klinisch opgenomen cliënten in Nederland. Regionale verschillen en ook de geboden zorg en praktijkvariatie zullen in kaart worden gebracht.
Daarnaast onderzoeken we welke onderzoeksmethoden en uitkomstmaten waardevol en bruikbaar zijn voor effectiviteitsonderzoek in de langdurig klinische ggz. Hiermee wordt gepoogd antwoord te geven op de vraag welke meetmethoden (kwalitatief, meetinstrumenten, dossier onderzoek) voor symptomatisch, functioneel, maatschappelijk en persoonlijk herstel en kwaliteit van leven waardevol, haalbaar en bruikbaar zijn in de langdurig klinische ggz.
Met dit onderzoek wordt gewerkt aan een landelijk consensusdocument over methoden en uitkomstmaten te gebruiken voor effectonderzoek in de langdurig klinische ggz.