Terug naar Arkin Onderzoek

HAMLETT

Achtergrond

Mensen die voor het eerst een psychose hebben gehad, krijgen meestal antipsychotica voorgeschreven. We weten dat deze medicijnen goed helpen om een psychose te behandelen en een volgende psychose te voorkomen.

​​​​​​​De huidige richtlijnen raden daarom aan om deze medicijnen tenminste 1 jaar na het verdwijnen van de psychose door te gebruiken. Sinds kort is er echter een aanwijzing dat vroeg afbouwen van antipsychotica op de lange termijn een gunstig effect kan hebben op het functioneren. Op dit moment is daarom niet goed bekend of de voordelen van langdurig gebruik van antipsychotica opwegen tegen de nadelen. Dit leidt tot vragen van zowel patiënten, hun naasten als het behandelteam.

Doel van het onderzoek

De HAMLETT studie onderzoekt of de huidige richtlijnen het beste resultaat geven, of dat het beter is om de antipsychotica al eerder te gaan afbouwen. In dit onderzoek vergelijken we 2 groepen die per loting worden bepaald:​​​​​​​

  • De continue groep die antipsychotica voor tenminste 1 jaar blijft gebruiken
  • De discontinue groep die de antipsychotica al na 3-6 maanden afbouwt, of bij goede resultaten helemaal stopt.

Martijn Kikkert

Hoofd Onderzoek, Senior Onderzoeker

Lieuwe de Haan

Hoogleraar

Publicaties

Medication strategies in first episode psychosis patients: A survey among psychiatrists

Kikkert, M.J., Veling, W., De Haan, L., Begemann, M.J.H., De Koning, M.B., HAMLETT and OPHELIA Consortium & Sommer, I.E.
Verschenen in Early Intervention in Psychiatry, 1-8 (2021)

Tapering antipsychotic medication: practical considerations

Horowitz, A., Moncrieff, J., De Haan, L., Bogers, J.P.A.M., Gangadin, S.S., Kikkert, M.J., Veling, W. & Sommer, I.E.C.
Verschenen in Psychological Medicine, 52 (1) (2021)

To continue or not to continue? Antipsychotic medication maintenance versus dose-reduction/discontinuation in first episode psychosis: HAMLETT, a pragmatic multicenter single-blind randomized controlled trial

Begemann, M.J.H., Thompson, I.A., Veling, W., Gangadin, S.S., Geraets, C.N.W., van 't Hag, E., Müller-Kuperus, S.J., Oomen, P.P., Voppel, A.E., van der Gaag, M., Kikkert, M.J., van Os, J., HAMLETT Group, De Haan, L. & Sommer, I.E.C.
Verschenen in Trials, 21, 147 (2021)

Media

Samenwerkingspartners

 

ISO 9001 HKZNEN7510 Keurmerk

Disclaimer | Privacyverklaring | Cookiebeleid | © 2024 Arkin Onderzoek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin