Terug naar Arkin Onderzoek

Acceptance and Commitment Therapy bij vroege stadia van psychose

Achtergrond
Mensen die een eerste psychose doormaken en mensen die een verhoogd risico hebben om een eerste psychose te krijgen hebben niet alleen (voorlopers van) psychotische klachten, maar functioneren op meerdere levensgebieden vaak minder goed en hebben vaak andere psychiatrische symptomen. Het is dus belangrijk om behandelingen te ontwikkelen die op al deze domeinen (psychotische en andere psychische klachten en sociaal maatschappelijke problemen) werkzaam zouden kunnen zijn.

Doel van de studie
In een grote studie in Nederland en België (INTERACT) is onderzocht of ACT, gecombineerd met een app die dagelijks gebruikt werd, beter zou kunnen werken dan de huidige behandelprogramma’s voor deze groep mensen. Een deel van de deelnemers aan de INTERACT studie is door ons geïnterviewd en hun ervaringen en meningen zijn kwalitatief onderzocht en beschreven in huidig onderzoek.


Jara Bouws

Psychiater

Mariken de Koning

Senior Onderzoeker, Psychiater

Frederike Schirmbeck

Senior Onderzoeker

Lieuwe de Haan

Hoogleraar

Publicaties

Acceptance and Commitment Therapy for individuals at risk for psychosis or with a first psychotic episode: A qualitative study on patients’ perspectives

Bouws, J., Henrard, A., De Koning, M.B., Schirmbeck, F., van Ghesel Grothe, S., van Aubel, E., Reininghaus, U., De Haan, L. & Myin-Germeys, I.
Verschenen in Early Intervention in Psychiatry, 1-10 (2023)

Media

 

ISO 9001 HKZNEN7510 Keurmerk

Disclaimer | Privacyverklaring | Cookiebeleid | © 2024 Arkin Onderzoek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin