Terug naar Arkin Onderzoek

Dopacon: Onderzoek naar gokverslaving

Achtergrond van het onderzoek
Gokverslaving is een gedragsverslaving en wordt gekenmerkt door aanhoudend en problematisch gokgedrag. De stoornis wordt gekenmerkt door controle verlies over gokken en risicovolle besluiten maken. De zekerheid die iemand heeft over de besluiten die hij of zij neemt, is belangrijk voor besluitvorming. Zo kan ‘te zeker zijn’ leiden tot risicovolle besluiten, terwijl ‘te onzeker zijn’ kan leiden tot besluiteloos gedrag.

Er zijn aanwijzingen dat de mate van zekerheid in keuzevorming invloed heeft op hoe mensen leren en omgaan met veranderingen. Cognitieve inflexibiliteit (d.w.z. het onvermogen om gedrag aan te passen aan een veranderende omgeving) wordt vaak gevonden bij mensen met een gokstoornis. De openstaande vragen zijn nog hoe zekerheid een rol speelt bij gokverslaving, cognitieve flexibiliteit en wat de rol is van dopaminerge neurotransmissie in deze processen.

Doel van het onderzoek
In dit onderzoek binnen Jellinek, zal het verband tussen individuele verschillen in vertrouwensschatting (gevoelens van “te zeker zijn”), de rol van dopamine en cognitieve inflexibiliteit onderzocht worden. De resultaten van dit onderzoek kunnen aanwijzingen geven of dopaminerge medicatie voor sommige mensen met een gokstoornis (en voor wie) nuttig zou kunnen zijn. Daarnaast zal duidelijk worden of zekerheid een belangrijke factor is in de ernst van gokverslaving en cognitieve flexibiliteit. Uiteindelijk kan er bepaald worden in hoeverre (dopamine gerelateerde) zekerheid en cognitieve flexibiliteit voorspellers zijn voor behandeluitkomst.


Monja Hoven

PhD Student

Loes Marquenie

Senior Onderzoeker, Klinisch Psycholoog

Ruth van Holst

Universitair hoofddocent

Anneke Goudriaan

Hoogleraar

 

ISO 9001 HKZNEN7510 Keurmerk

Disclaimer | Privacyverklaring | Cookiebeleid | © 2024 Arkin Onderzoek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin