Terug naar Arkin Onderzoek

De Utrechtse Somatische Screener (USS)

Achtergrond van het onderzoek

Patiënten die lijden aan chronische en ernstige verslavingsproblematiek vallen onder de categorie EPA-patiënten (Ernstige Psychische Aandoening). Deze patiënten hebben te maken met drievoudige problematiek, zijnde verslavingsproblematiek, psychiatrische comorbiditeit en comorbide somatische problemen, met als gevolg een hoge mate van disfunctioneren op meerdere levensgebieden. De EPA gecombineerd met middel- gerelateerde stoornis gaat vaak gepaard met een slechte somatische gezondheid en ernstige psychosociale problematiek.
Bij ernstige verslavingsproblemen worden de gevolgen van ziekte – zoals pijn en onwel bevinden – vaak onderdrukt door het gebruik van psychoactieve middelen, benzodiazepinen en pijnmedicatie (Middeldorp, 2008). Patiënten met langdurige verslaving presenteren lichamelijke klachten vaak pas aan de huisarts, wat leidt tot vertraging in diagnostiek en behandeling en een ernstiger verloop van bepaalde aandoeningen.
Om vroegtijdig lichamelijke gezondheidsproblemen te signaleren hebben verpleegkundig specialisten, op basis van bestaande richtlijnen, de Utrechtse somatische screeningslijst (USS) ontwikkeld.

Bekijk hier het instrument  

Doel van het onderzoek

Het beantwoorden van de volgende onderzoeksvragen

  • Welke gezondheidsproblemen en klachten zijn beschreven met de USS 2.0. en welke patiënt variabelen zijn geassocieerd. Hoe verhouden deze prevalenties zich tot prevalenties in de algemene bevolking?
  • Welke patiëntkenmerken hangen samen met de gezondheidstoestand?
  • Wat is het leefstijlgedrag van de doelgroep en welke patiëntkenmerken zijn hieraan verbonden?
  • In hoeverre maken patiënten gebruik van gezondheidsdiensten? Wat is de mate van zelfmanagement en ondersteuningsbehoeften?
  • Wat is de lijdensdruk die patiënten ervaren van somatische klachten, en wat is de samenhang tussen klachten en lijdensdruk?

Methodiek

In deze cross-sectionele studie wordt een gestratificeerde steekproef getrokken van 150 EPA-patiënten met langdurige en ernstige verslavingsproblemen waarin patiënten worden benaderd binnen de Medische Heroïne Eenheid, de Opiaat Onderhoudsbehandeling en de FACT Verslavingsteams.

Resultaten

Bij de 136 patiënten met langdurige verslavingsproblemen die deelnamen aan dit onderzoek, komen lichamelijke klachten heel vaak voor. Driekwart van de patiënten heeft naast hun verslaving en psychische problemen ook een medische aandoening. De meest voorkomende medische aandoeningen zijn COPD (20%) en hart- en vaatziekten (25%). 88% van de patiënten rookt. Daarnaast blijkt dat de helft van de patiënten onvoldoende zelfmanagementvaardigheden heeft, waardoor ze moeite hebben om goed voor hun eigen gezondheid te zorgen.

Verpleegkundigen als sleutel tot verandering

Zorgverleners in verschillende disciplines krijgen met verslaafde patiënten te maken, maar hebben vaak geen gestructureerde methode om hun lichamelijke gezondheid goed in kaart te brengen. Hier ligt een belangrijke rol voor verpleegkundigen. Zij staan dichtbij de patiënt en kunnen de USS gebruiken om fysieke klachten vroegtijdig op te sporen, zowel binnen de verslavingszorg als daarbuiten.’


Jackie Middeldorp

Verpleegkundig Specialist GGZ

Anneke Goudriaan

Hoogleraar

Publicaties

Nurse-Led Physical Screening of Patients With Substance Use Disorders: A Cross-Sectional Study

Middeldorp, J., Krijnen-de Bruin, E., Buwalda, V.J.A., Goudriaan, A.E. & van Meijel, B.
Verschenen in Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing, 1-12 (2024)

De implementatie van de Utrechtse Somatische Screener

Middeldorp, J., Weststrate, C., Buwalda V., de Weert-van Oene, G., Goudriaan, A.E. & van Meijel, B.
Verschenen in De Verpleegkundig Specialist, 1 (2020)

Aandacht voor somatiek bij verslaafden

Middeldorp, J., Smit, R., Post, H., Koerts, J. & de Weert, G.
Verschenen in Methodiek in Praktijk, 11, 176-183 (2015)

Media

 

ISO 9001 HKZNEN7510 Keurmerk

Disclaimer | Privacyverklaring | Cookiebeleid | © 2025 Arkin Onderzoek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin